Member Area
Nahajate se v: Domov
Smernice za telesno dejavnost pri bolnikih z arterijsko hipertenzijo
ponedeljek, 15 april 2013

TELESNA DEJAVNOST ZA BOLNIKE Z ARTERIJSKO HIPERTENZIJO

Tjaša Knific, dipl. fiziot, asist. Janet Djomba, dr.med.

 

Zdravljenje hipertenzije je kompleksen proces, ki mora vključevati spremembo  življenjskega sloga, tako v smislu uvedbe telesne dejavnosti kot zdrave prehrane v bolnikov vsakdan. Telesna dejavnost pri bolnikih z arterijsko hipertenzijo je del predpisanega zdravljenja. Redna vadba lahko  predstavlja edino ali spremljevalno terapijo pri boju z previsokim krvnim tlakom.

Smernice ACSM (American College of Sports Medicine) priporočajo vzdržljivostno- aerobno vadbo kot preventivno vadbo pri preprečevanju pojava arterijske hipertenzije. Poleg vzdržljivostne vadbe se priporoča dodatno še vsaj 1-2 krat tedensko vadbo za povečanje mišične moči (nizka bremena, veliko ponovitev) predvsem pri starostnikih in bolnikih, ki imajo poleg arterijske hipertenzije še kakšno pridruženo kronično bolezen.

Bolnikom s krvnim tlakom višjim od 180/110 mmHg , se priporoča vzdržljivostno vadbo poleg ustrezne medikamentozne terapije.

Kontraindikacija za  telesno vadbo je sistolični krvni tlak v mirovanju več kot 200 mmHg ali diastolični krvni tlak v mirovanju več kot 115 mmHg.

 

Primer programa vadbe (upoštevajoč princip FITT) za bolnike z arterijsko  hipertenzijo:

FREKVENCA: redno, vsak dan

INTENZIVNOST:  zmerna, 40- 60% max srčne frekvence

TIP (VRSTA VADBE) : aerobna vadba (hitra hoja, kolesarjenje, nordijska hoja ipd.) in vaje za krepitev večjih mišičnih skupin

TRAJANJE: vsaj 30 min zmerne telesne dejavnosti na dan

 

Za zdrave posameznike, ki želijo preprečiti pojav arterijske hipertenzije in ostalih kroničnih bolezni, veljajo smernice za telesno dejavnost Svetovne zdravstvene organizacije. Za krepitev in varovanje zdravja odraslih velja naslednje:

  1. odrasli naj bodo zmerno intenzivno telesno dejavni vsaj 150 minut na teden v skupnem trajanju  ali pa zelo intenzivno telesno dejavni vsaj 75 minut na teden v skupnem trajanju.  Možne so tudi različne kombinacije obeh intenzivnosti. Vsaka enota telesne dejavnosti naj traja vsaj 10 minut brez prekinitve.
  1. vaje za krepitev večjih mišičnih skupin se naj izvajajo vsaj 2 krat tedensko.

  1. posamezniki, ki želijo doseči še boljše ali dodatne učinke na zdravje, naj povečajo količino telesne dejavnosti na 300 minut zmerno intenzivne ali 150 minut zelo intenzivne telesne dejavnosti na teden. Možne so tudi različne kombinacije obeh intenzivnosti.

Viri:

-          Durstine JL et al. (ed.) ACSMs Exercise Managment for Persons With Chronic Diseases and Disabilities. USA, American College of Sports Medicine, 2009.

-          World Health Organization. Global recommendations on physical activity for health. Geneva, World Health Organization, 2010.

-          American Heart Associations. American Heart Association Recommendations for Physical Activity in Adults. http://www.heart.org/HEARTORG/GettingHealthy/PhysicalActivity/StartWalking/American-Heart-Association-Recommendations-for-Physical-Activity-in-Adults_UCM_307976_Article.jsp <3.4.2013>

 
Nostrifikacija programa za učitelja nordijske hoje in teka 1
ponedeljek, 25 marec 2013
Spoštovani!
 
Obveščamo vas o novostih z nostrifikacijo programa za učitelja nordijske hoje in teka 1. Sporočili so nam, da v kolikor imate opravljen tečaj za INWA inštruktorje nordijske hoje potrebujete za uporabo tega naziva in njegovo trženje v Sloveniji tudi uradno potrdilo s strani OKS, ki ga prejmete po sledečem izobraževanju. Za več informacij preberite priloženo vabilo za izobraževanje ali se obrnite na kontaktno osebo g. Dejan Godec, na telefonsko številko 041 600 742.
 
 
Dvodnevno izobraževanje s področja telesne dejavnosti
ponedeljek, 18 marec 2013

 

Vabimo vas na dvodnevno izobraževanje s področja telesne dejavnosti

ENOSTAVNI TESTI ZA OCENJEVANJE ZA ZDRAVJE POMEMBNIH KOMPONENT TELESNE PRIPRAVLJENOSTI,

 

ki bo potekalo v četrtek, 18. 4. in v petek, 19. 4. 2013 na Zdravstveni fakulteti Univerze v Ljubljani, Zdravstvena pot 5, 1000 Ljubljana.

PROGRAM IZOBRAŽEVANJA

Četrtek, 18. 4. 2013

15.00–18.30

Terminologija

dr. Alan Kacin, dipl. fiziot.

Koristi redne telesne dejavnosti

Namen ocenjevanja telesne pripravljenosti

UKK sklop testov za preverjanje z zdravjem povezane telesne pripravljenosti

a.     Organizacija in izvedba UKK sklopa testov

b.     Proces testiranja

c.     Metode in postopki testiranja

d.     Vrednotenje rezultatov testiranja

mag. Miroljub Jakovljević, viš. fiziot.

Petek, 19. 4. 2013

15.00–19.00

Izvedba UKK sklopa testov.

Delo v manjših skupinah in po posameznih sklopih testov.

mag. Miroljub Jakovljević, viš. fiziot.

dr. Alan Kacin, dipl. fiziot.

 

Izobraževanja se lahko udeležijo fizioterapevti, medicinske sestre, profesorji zdravstvene vzgoje in profesorji športne vzgoje, ki izvajajo zdravstvenovzgojni delavnici Preizkus hoje na 2 km in Telesna dejavnost – gibanje ter telesno dejavnost v okviru zdravstvenovzgojne delavnice Zdravo hujšanje.

Kotizacija znaša 20 EUR + DDV in vključuje organizacijo izobraževanja, gradivo in osvežitev s pijačo in prigrizkom med odmori.

Priloženo prijavnico izpolnite in pošljite po elektronski pošti na naslov Ta email naslov je zaščiten pred spam roboti, za ogled morate imeti omogočen Javascript , lahko pa jo pošljete tudi po faksu (01/5477 364) ali navadni pošti (Inštitut za varovanje zdravja, Center za krepitev zdravja in obvladovanje kroničnih bolezni (za Tjašo Knific), Trubarjeva 2, 1000 Ljubljana).

Prijave zbiramo do vključno 12. 4. 2013. Število mest je omejeno na 30 udeležencev. Izobraževanje bomo izvedli, v kolikor bo prijavljenih vsaj 10 oseb.

 

 

Prijavnica

 
Cvahtetovi dnevi javnega zdravja in Kongres športne rekreacije
ponedeljek, 17 september 2012

Katedra za javno zdravje 5. oktobra 2012 že osmo leto zapored organizira strokovno srečanje s področja javnega zdravja “Cvahtetovi dnevi”.

Letošnje strokovno srečanje je namenjeno telesni dejavnosti in je združeno s še enim tradicionalnim strokovnim srečanjem - Kongresom športne rekreacije, ki ga organizira Fakulteta za šport. Strokovnjaki s področja telesne dejavnosti iz medicinske in športne stroke si že dolga leta prizadevamo za boljše sodelovanje, zato letošnje strokovno srečanje v skupni organizaciji obeh fakultet predstavlja pomemben dogodek. Zdravstveni vidiki telesne dejavnosti bodo predstavljeni s strani strokovnjakov medicinske in športne stroke, veseli pa smo tudi, da smo zagotovili mednarodno udeležbo.

 
Aktivnosti ob svetovnem dnevu hipertenzije 2012 - poročilo
petek, 03 avgust 2012

Objavljamo poročilo o aktivnostih ob svetovnem dnevu hipertenzije 2012.

pdf Poročilo o aktivnostih ob svetovnem dnevu hipertenzije 2012

 
«« Začetek « Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 Naprej » Konec »»

Rezultatov 16 - 20 od 40
  • Slovensko
  • English

Anketa

Ali ste se že kdaj udeležili delavnic Programi svetovanja za zdravje v zdravstvenih domovih?
 

Vizitka

CINDI Slovenija

Nacionalni inštitut za javno zdravje
Center za upravljanje programov preventive in krepitev zdravja

Zaloška 29
1000 Ljubljana
Tel: 01 54 77 362, 01 54 77 360
Fax: 01 547 73 64