Member Area
Nahajate se v: Domov arrow Programi arrow Preventiva srčno-žilnih bolezni
Preventiva srčno-žilnih bolezni
Opis programa Natisni E-mail
pasica_npppszb.jpg

 Najpogostejši vzrok smrti v Sloveniji so bolezni srca in ožilja, na drugem mestu so različne vrste raka, sledijo pa obolenja dihal in prebavil. Zaradi teh kroničnih bolezni odrasli tudi najpogosteje obolevajo, večinoma prezgodaj umirajo in živijo slabšo kakovost življenja.
Značilnost kroničnih bolezni je, da jih povzročajo in pospešujejo dejavniki tveganja nezdravega življenjskega sloga ter biološki dejavniki tveganja, zvišan krvni tlak, zvišana raven holesterola in sladkorja v krvi ter čezmerna telesna teža in debelost. Kronične bolezni se pojavljajo zahrbtno, tako da njihovega začetka posameznik ne opazi dovolj zgodaj. Zato je pomembno, da zgodaj odkrivamo dejavnike tveganja, ki jih pospešujejo, in prepoznavamo tiste posameznike, ki so bolj ogroženi, da zbolijo zaradi teh bolezni. Z zdravim življenjskim slogom lahko učinkovito obvladujemo biološke dejavnike tveganja ter preprečujemo in zdravimo kronične bolezni.
Preberi več...
 
Delavnice Natisni E-mail
Pridružite se uspešnim in uživajte v zdravju!
 
Pomoč pri spreminjanju nezdravega življenjskega sloga posameznik dobi v programih svetovanja za zdravje, ki se brezplačno izvajajo v zdravstvenovzgojnih centrih zdravstvenih domov po vsej Sloveniji:
 
• Življenjski slog: predstavitev problema srčno-žilnih bolezni in osnovne informacije o zdravem življenjskem slogu (4 ure)
• Preizkus hoje: ugotovitev stopnje telesne sposobnosti udeleženca preizkusa, in sicer s preizkusom hoje na 2 km (20 minut za 1 udeleženca)
• Dejavniki tveganja: predstavitev fizioloških dejavnikov tveganja, načina zdravljenja in posebnosti pri zdravljenju (3 ure)
• Zdrava prehrana: ocena načina prehranjevanja udeleženca delavnice in uvajanje ene do dveh sprememb v lastno prehranjevanje (8 ur)
• Telesna dejavnost – gibanje: ugotovitev stopnje telesne sposobnosti udeleženca delavnice in usvojitev znanja ter veščin za ustrezno izvajanje telesne dejavnosti za zdravje (18 ur)
• Zdravo hujšanje: ocena življenjskega sloga udeleženca delavnice in sprememba le-tega s 5 – 10-odstotno izgubo telesne mase (daljša delavnica s 16 srečanji, namenjenimi spreminjanju
prehranskih navad, lastne samopodobe in telesne dejavnosti, z aktivnimi urami telesne vadbe ter 2 preizkusoma hoje na 2 km)
• Da, opuščam kajenje: strokovno vodeno opuščanje kajenja (12 ur v skupini ali individualno svetovanje 5-krat po 15 minut)
• Individualno svetovanje tveganim pivcem alkohola za prepoznavanje tveganega pitja ter škodljivih vplivov alkohola na zdravje in pomoč za zmanjšanje tveganega pitja alkohola.
     
programi_svetovanja.jpg
 
 
 
 
 
 
Seznam Zdravstveno-vzgojnih centrov Natisni E-mail

V datoteki najdete seznam Zdravstvenih domov po Sloveniji, kjer delujejo zdravstveno-vzgojni centri (ZVC). Pokličite za informacije in prijavo v delavnice - programe svetovanja za zdravje.

pdf Seznam zdravnostvenovzgojnih centrov

 
  • Slovensko
  • English

Anketa

Ali ste se že kdaj udeležili delavnic Programi svetovanja za zdravje v zdravstvenih domovih?
 

Vizitka

CINDI Slovenija

Nacionalni inštitut za javno zdravje
Center za upravljanje programov preventive in krepitev zdravja

Zaloška 29
1000 Ljubljana
Tel: 01 54 77 362, 01 54 77 360
Fax: 01 547 73 64